Dövme Bakımı Nasıl Yapılır?

Genel dövme konuları
30 Haz 2023
0
dovme-bakimi-nasil-yapilir
Dövme Bakımı Nasıl Yapılır?

Dövme Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dövme yaptırdıktan sonra şu soruları sorduğunuzu duyar gibiyiz: "Yeni dövmeye kaç gün su değmemeli? Dövme kaç gün sarılı kalmalı? Dövmeye kaç gün krem sürülür?" Bu soruların cevaplarını ve dövme yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmeli, hepsini sizin için ayrıntılı olarak açıkladık.

Dövme Bakımı Nedir?

Dövme bakımı, yeni bir dövme yaptırdıktan sonra dövmenin iyileşme sürecinde yapılması gereken işlemlerin tamamıdır. Dövmenin enfeksiyon kapmaması ve sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmesi için aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekir.

Dövme Bakımı ve Dövmeyi Korumanın Önemi

Yeni bir dövme yaptırdığınızda, dövmeli bölge açık yara olarak kabul edilir ve enfeksiyonlara karşı savunmasızdır. Dövmenize bakım yapmak, enfeksiyon ve benzeri komplikasyonlardan korunmanızı ve dövmenizin doğru şekilde iyileşmesini sağlarken aynı zamanda dövmenizin canlılığını uzun vadede korumasını sağlar.

Dövmelere Göre Dövme Bakımı Farklılıkları

Her ne kadar dövme bakımı temelde standart gibi görünse de dövmenin yapıldığı bölge ve yapılırken kullanılan teknik ile tarzların ciltte yol açtığı tahribat farklılık gösterir. Bu yüzden her dövmeye aynı bakım prosedürü uygulanmaz. Örnek vermek gerekirse, gölgeli dövmeler yapılırken daha nazik çalışıldığı için iyileşme süreci de orantılı olarak kısalır. Renkli dövmelerde ise boyanın yapısından ve işlemenin zorluğundan kaynaklı olarak söz konusu durum, gölgeli dövmelerin tam tersidir.

Dövme Bakımının Yapılma Süreci

Dövme bakımının yapılma süreci, dövme yapımından itibaren devam eden 4 haftalık bir zaman dilimini kapsar. Bu süreç içerisinde, yaklaşık olarak ilk 7 gün açık yara olarak kabul edilebilir ve kabuklanma sürecini barındırır. Geriye kalan dört hafta ise dövmeli bölgenin kendini içerden tamir etmesi ile tamamlanır.

Dövmelere bakım nasıl yapılmalıdır?

Kalıcı dövmede bakım, esas olarak dövmeyi yapan dövmecinin; bilgi, deneyim ve tecrübelerine bağlı olarak verdiği bakım prosedürünün uygulanmasıyla yapılır.

Dövme bakımı için kullanılan medikal ürünler

dovme-bakimi-bandi
Transparan film bant ile dövmeyi kapatmak

Yeni yapılan dövmelerde, bakım prosedürü uygulanırken kontrollü bir iyileşme süreci hedeflenir. Dövme bakımında, bir takım medikal ürünler kullanılarak bakım sürecinin sorunsuz ve rahat atlatılması sağlanır. Aşağıda detaylıca değindiğimiz dövme bandajı olarak kullanılan transparan film bant, dövme kremi ve dövme temizleme solüsyonu bunlara örnektir.

Transparan Film Bant İle Dövmeyi Kapatmak (Bandajlamak)

Dövmeniz, yapım işleminden hemen sonra dövmeciniz tarafından bandajlanır. Bandajlama işlemi için farklı seçenekler söz konusudur ancak en kullanışlı yöntem transparan film banttır. Bu kullanışlı, kaliteli ve pahalı bir yöntemdir. En iyi sonucu veren yöntemdir ve kabuklanmayı özellikle ilk 5 gün minimuma indirir. İyileşme sürecinin en kırılgan ilk 5 gününde dövmenize krem sürmek ve diğer etkenlerden korumak gibi dövme bakım kurallarını uygulamak zorunda kalmazsınız. Buna ek olarak enfeksiyon riskini azaltır ve dövmenizin istenmeyen yüzeylere henüz açık yara iken temasını engeller.

Dövme için Bakım Kremleri

Bandajın çıkarılmasını takip eden bir hafta boyunca, gün boyu dövmenin nemli kalmasını sağlayacak kadar kullanılması tavsiye edilen çeşitli kremlerdir. Antiseptik ve antibakteriyel yara merhemleridir. Bunlardan en yaygın tavsiye edileni Bepanthen Plus olmakla beraber size ve dövmenize en uygun bakım yöntemi ve ürünlerini dövmeciniz söyleyecektir.

Dövme Bakımında Değişkenlik

Her dövmeci bireysel tecrübeye göre uygulanmasının doğru olduğunu düşündüğü ve kendi dövmelerini en iyi şekilde iyileştirdiğini gördüğü dövme bakımını tavsiye eder. Dövme bakımında kullanılması tavsiye edilen kremlerin, zaman zaman kişilerde alerjik reaksiyon gösterdiği gözlemlenmiştir

Dövme Bakımı Uygulanırken Dövmeye Zarar Veren Etkenler

Dövmenin iyileşme sürecinde; dövme bakımı yaparken gözden kaçırdığınız veya ihmal ettiğiniz dövme bakım kuralları, dövmenizin zarar görmesine sebep olabilir. Bunlar aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır.

Dövmeyle Temas Ettirilmemesi Gerekenler: Alkol ve Sert Kimyasallar

Dövmeniz yapıldıktan sonra kesinlikle alkol bazlı ürünler ve kimyasallar dövmenize temas ettirilmemelidir. Bu aşırı kabuklanmaya, aşırı yanmaya ve dövmenizin ciddi ölçüde zarar görmesine neden olacaktır. Özellikle temizlik yaparken çamaşır suyu, deterjan ve benzeri ürünlerin dövmeyle temasından kaçınılmalıdır.

Dövme Bakımında Kabuklanma ve Kabukların Yolunmaması

Kabukların yolunması, dövmenin iyileşme süresini uzatarak dövmenizi dışarıdaki mikrop ve bakterilere karşı savunmasız bırakır. Dövmenizin kabuklarını yolarken elleriniz ve tırnaklarınızdaki bakteri ve mikroplar nedeniyle de enfeksiyon kapma riskiniz artar.

Yeni Dövmelerde Güneşin Zararları

Dövmenizin iyileşme sürecinde bazı renkli boyaların ışığa karşı verdiği tepkiden dolayı dövmeniz şişebilir ve kızarabilir. Yaptırdığınız dövmenin renklerinin uzun vadede canlı kalmasını istiyorsanız dövmenizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumanız gerekmektedir. Eğer dövmenizi güneşin zararlı ışınlarından korumazsanız dövmenizin daha hızlı ve daha fazla solabilir.

İyileşmiş Olan Yeni Dövmenin Rötuşlanması

Rötuş, dövmeniz yapılırken atlanmış veya gözden kaçırılmış detaylar veya bakım sürecinde olabilecek komplikasyonlar sonucunda dövmenizde oluşan solma ve silinmelere tekrar müdahale edilerek bu problemlerin düzeltilmesi işlemidir. Dövmede rötuş işlemi her zaman gerekli olan bir işlem değildir. Çoğu dövmeci rötuş isteyen müşterilerin dövme yapıldıktan ortalama bir ay kadar sonra gelmelerini tavsiye eder.

Dövmelere ne zaman rötuş yapılır?

Dövmeye rötuş için en sağlıklı süreç dövmenin yapılmasından bir ay sonradır. Bunun sebebi, rötuştan sağlıklı sonuç alınabilmesi için dövmenin çoğunlukla iyileşmiş olması gerekmesidir.

Dövme rötuşundan sonra dövme bakımının tekrarlanması

Yapılan dövme rötuşundan sonra, dövme için bakım prosedürü baştan başlar. Yazımızın önceki bölümlerinde bahsettiğimiz tüm dövme bakım kuralları uygulanarak rötuşlanmış olan dövme tekrar iyileştirilir.

Düşünceleri Eklemek İstermisin?

Sadece kayıtlı üyeler yorum ekleyebiliyor.
Icon

Müşteri Destek

Dövmeniz ile ilgili tüm soru ve sorunlarınız için.

Bize mesaj gönderin
Icon

İletişim Bilgilerimiz

Zeytinlik Mh. Bilgi Sk. No 3/A Bakırköy

(0212) 543 3049 - (0533) 233 0206

İletişime geçmeye çekinmeyin
Icon

Sıkça Sorulanlar

Kafanıza takılan soruları ve merak ettikleriniz için cevaplarımızı inceleyin

Sorularınızı bize sorun
Top